Btw-tarief verbouwingen en renovatie woningen
Het btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie, herstel en tuinonderhoud van woningen in de bestaande bouw is per 1 maart 2013 verlaagd van 21% naar 6%. Het verlaagde tarief geldt voor woningen ouder dan 2 jaar.
Werkzaamheden
Het 6%-tarief is van toepassing op het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning. Ook aanleg en onderhoud van de tuin door hoveniers valt onder het 6%-tarief. Het verlaagde tarief is alleen van toepassing op de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen.
Waarom moet een cv ketel onderhouden worden?
Een cv ketel is dag in dag uit aan het werk. Net als uw auto heeft een cv ketel ook regelmatig onderhoud nodig. Onderhoud geeft zekerheid en betrouwbaarheid. Het helpt energie besparen: een goed onderhouden ketel werkt met het hoogste rendement en is daardoor energiezuiniger. Dit kan een verschil maken tot wel 10%.
Onderhoud zorgt voor veiligheid. Er zijn zelfs brandverzekeringen die regelmatig onderhoud van de cv ketel verplichten. Een vuile ketel verhoogt de kans op de uitstoot van koolmonoxide. Bovendien zorgt regelmatig onderhoud voor verlenging van de levensduur van uw cv ketel.
Inbouwreservoir
Een inbouwreservoir is een toiletreservoir dat met alle aan- en afvoer leidingen achter een wand kan worden weggewerkt en waar de toiletpot aan hangt. Dit wegwerken heeft een aantal voordelen. Naast het feit dat de toiletruimte er strakker en opgeruimder uitziet, is het schoonmaken van de ruimte ook een stuk eenvoudiger, vooral ook omdat de toiletpot niet meer op de grond staat.
Er zijn veel verschillende merken en types inbouwreservoirs. Bij de aankoop van een (inbouw)reservoir is het belangrijk om wat over het betreffende merk te weten. Het aanschaffen van een inbouwreservoir van een bekend merk als Grohe of Geberit kent een groot aantal voordelen.
Voordeel: Minder kans op gebreken
U loopt het risico dat er bij wat minder bekende merken iets kapot gaat. Omdat een inbouwreservoir in de muur ingebouwd wordt, krijgt u dan al snel te maken met hak- en breekwerk. U loopt het risico dat de tegels niet meer leverbaar zijn of dat er een kleurverschil tussen de voegen ontstaat. Voordat u het weet, moet u de hele badkamer of de hele toilet slopen.
Voordeel: Onderdelen altijd na te leveren
Voorbeelden van een aantal bekende en goede merken voor een inbouwreservoir zijn Geberit, Grohe, Wisa en Viega. Kiest u voor één van deze merken, dan bent u ervan verzekerd dat alle producten van goede kwaliteit zijn. Tevens hebben al deze merken een nalevering garantie. Door verkalking kan het zijn dat de rubberen afsluitringen vervangen moeten worden en bij een onbekend merk heeft men kans dat er na 2 jaar geen losse onderdelen meer leverbaar zijn. Uw inbouwreservoir gaat dus veel langer mee als deze van een bekend en vertrouwd merk is, want dan zijn de ringen en andere onderdelen gewoon nog leverbaar.
Voordeel: Goede isolatie en zorgvuldig getest
Een groot voordeel van een reservoir van een van de eerder genoemde merken is dat er sprake is van goede isolatie. Daarnaast zijn er in Nederland bepaalde spoelnormen voor de hoeveelheid water die per seconde verbruikt wordt door het toilet. U bent verzekerd van een goede en zuinige spoeling met deze merken, omdat de producten zorgvuldig getest zijn. Ook omdat Geberit bijvoorbeeld samenwerkt met andere producenten als Villeroy & Boch, Sphinx en Laufen voor een optimaal functionerend reservoir. Deze inbouwreservoirs sluiten ongetwijfeld aan bij de Nederlandse normen. U vindt dit misschien vanzelfsprekend, maar dit is vaak niet zo vanzelfsprekend als u kiest voor een inbouwreservoir van een onbekend merk.
Design radiatoren
Radiatoren hebben de afgelopen jaren een flinke vooruitgang geboekt. Daar waar vroeger radiatoren alleen diende om warmte af te geven en veelal weg werden gestopt achter een bank of radiator ombouw mogen de huidige radiatoren vaak prominent aanwezig zijn in de huiskamer of badkamer. Van een prachtige design radiator met spiegels tot een functionele radiator waar de badhanddoek aan opgehangen kan worden. Verticaal of horizontaal, in diversen RAL kleuren, rond of vierkant, het kan allemaal. Niets is meer te gek.
Wat wel van belang is dat u de juiste keuze maakt wanneer u kiest voor een design radiator. Zoals eerder beschreven, is er genoeg keus in vorm en kleur. Maar zo is er ook een groot verschil in prijs. Over het algemeen geldt de regel, hoe meer capaciteit, hoe hoger de prijs. Een radiator levert namelijk een hoeveelheid kilowatt aan warmte af en hoe meer warmte afgaven er nodig is hoe groter de radiator wordt. Dit kan zijn in de lengte, breedte of diepte.
Het gebeurd nog wel eens dat mensen een te kleine radiator aanschaffen om zo de prijs te drukken. Beseft u goed dat met een te kleine radiator de gewenste ruimte waarschijnlijk niet of nauwelijks op temperatuur komt. Laat u daarom altijd goed informeren welke capaciteit u nodig heeft om er lekker warm bij te zitten.
Te weinig waterdruk?
De waterdruk is in Nederland niet altijd toereikend om tegemoet te komen aan de (groeiende) vraag van apparatuur die veel, tot zeer veel water nodig heeft. Stortdouches of rainshowers hebben immers meer water nodig dan waterleidingsystemen gewend waren te leveren. Wanneer de waterdruk niet voldoende is kan een hydrofoor pomp uikomst bieden.
Hydrofoor, wat is het?
Een hydrofoor is een persinstallatie waarmee de druk in een waterleidingsysteem op peil gebracht, en gehouden wordt. Er zijn verschillende opties mogelijk die allemaal de kwaliteit en het comfort van een drukverhoger bepalen. Zo is er al een klein model op de markt die in uw meterkast kan worden geïnstalleerd. Een eventueel drukvat (expansievat) is hierbij niet nodig omdat het systeem werkt door middel van een “flow switch” die start of stopt wanneer de kraan open of dicht wordt gedraaid.
Vulslang cv systeem
Voorkom uitdroging van uw vulslang door deze na gebruik weer los te koppelen van uw cv systeem. Vulslangen zijn over het algemeen van kunststof of rubber. Wanneer u deze laat zitten kan het zijn dat de warmte via uw cv leiding in de slang terecht komt. Dit zorgt voor uitdroging en maakt de vulslang zwak. Wanneer u uw cv systeem vult, met een uitgedroogde vulslang kan het zijn dat de slang het begeeft door de waterdruk, met als gevolg een hoop water op de verkeerde plek!
Volle dakgoten
Heeft u veel bomen om of bij uw huis staan? Deze kunnen met de herfst veel bladeren laten vallen. Deze bladeren vallen niet alleen in uw tuin maar ook in uw dakgoot of op uw platte dak van bijvoorbeeld de garage of aanbouw. Als er genoeg bladeren in uw goot of op uw dak liggen kan dit lijden tot een verstopte afvoer. Als gevolg wordt het water niet meer voldoende afgevoerd en loopt u goot of dak steeds voller met het regenwater en vuil van de bomen. Zeker met vorst kan dit lijden tot schade met lekkage als gevolg. Laat daarom uw dakgoten en platte daken eens controleren en schoonmaken. Dit voorkomt wellicht een hoop ellende.
Koude douche?
Kent u het? U staat lekker te douchen en plotseling komt er koud water uit de douche. Dit gebeurd wanneer iemand anders in huis ook warm water afneemt. Dit is eigenlijk vrij eenvoudig op te lossen. Hoe? Vraagt u zich af, door een thermostaat kraan te plaatsen in de douche.
Het op de juiste temperatuur afstellen van een traditionele mengkraan is een lastige klus. Bij éénhendel mengkranen gaat het al een stuk makkelijker, maar telkens als u weer uw handen wilt wassen moet u de kraan eerst op de juiste temperatuur afstellen. Een gewone mengkraan kan bovendien gevaarlijk zijn voor mensen met een handicap en zeker ook voor de kleine kinderen. Thermostatische mengkranen bieden niet alleen comfort, ze zijn ook veiliger en bovendien water en energiebesparend.
Een thermostaatkraan zorgt er dus voor dat de watertemperatuur continue is, zelfs wanneer er op een ander tappunt in uw woning warmwater wordt gevraagd blijft de kraan de gewenste temperatuur aan water geven.